Menu
Life

Egynapos kirándulás Yverdon-les-Bains-ban

Mióta Svájcban élek, igyekszem minél jobban megismerni az országot, nem csak a nagyobb városokat (azokat úgyis bejárom barátokkal és családtagokkal), hanem kisebb településeket is szeretek felfedezni. Ez már csak azért is nagyon hasznos hobbi, mert így ki tudom használni az éves bérletemet, amivel országszerte – egy-két kivételtől eltekintve – ingyen használhatom az összes tömegközlekedési eszközt. 

Legutóbb Yverdon-les-Bains-ba látogattam el. Nem minden hátsó szándék nélkül választottam ezt a kisvárost: pár héttel ezelőtt itt nyílt meg az első svájci Frei kávézó. S úgy döntöttem, hogy ha már majdnem 120 km-t vonatozok, hogy megigyak egy finom fantáziaágyon heverő egzotikusfűszeres kávét, akkor kihasználom az alkalmat, és turistáskodom egy kicsit. 

Statue Pestalozzi, Yverdon-les-Bains

A városról röviden

Yverdon-les-Bains a franciaajkú Vaud kantonban található, Lausanne-tól nagyjából 20 percnyire, Berntől pedig egy órányira. A kicsivel több, mint 30 000 lakosú város már ie. 5000-től lakott volt, de később a kelta helvéciaiak és a rómaiak is felfedezték magunknak. A középkorban megépült a várost körülölelő várfal, és a ma is látható vár, valamint az első lakóépületek. A városkép nagyjából a 18. században véglegesedett, amikor Yverdont összekötötték a Genfi-tóval, egyik kikötőjéből még Londonba is közvetlen hajójárat indult. Sőt Jean-Jacques Rousseau is ide menekült Franciaországból, bár aztán innen is hamar kereket oldott, de ez egy másik történet 🙂 
Egy szó mint száz, gazdag történelme miatt bőven akad látnivaló a városban, úgyhogy egy egynapos napos kiruccanásra tökéletes úti cél.

Látnivalók Yverdon-les-Bains-ban

A beszélő pad

Amikor megérkeztem egyből tudtam, hogy merre van az arra, mert a vár és a nagytemplom tornyai már a vasútállomásról láthatóak. Nagyjából 5 perc séta után meg is érkeztem a város főterére, a Pestalozzi térre. Sikerült pont azon ritka alkalmak egyikekor ellátogatnom Yverdonba, amikor már májusban 30 fok volt, iszonyatos hőség, úgyhogy egyből becéloztam a tér szélén álló ivókútat, egy árnyékos, és nem mellesleg üres pad mellett. Elég hamar rájöttem, hogy miért is nem ül senki az egyetlen nem tűzforró ülőalkalmatosságon… A pad beszél, hangosan beszél. Németül, angolul és franciául meséli el a város történetét, amivel nem is lenne gond, de amikor megnyomtam a gombot nem tudtam, hogy iszonyat hangos lesz. Eleinte igyekeztem figyelni rá, de aztán észrevettem, hogy mások meg rám merednek hatalmas szemekkel, ezért inkább gyorsan megállítottam a pad karattyolását.

Paroisse d’Yverdon-Temple

A vár

A várat a 13. Században Savoyai Péter építtette, majd később a 16. és 18. Század során többször átépítették. Napjainkban az Yverdon és régiójának múzeumának valamint a Svájci divatmúzeumnak ad otthont. Bevallom a legjobban a divattörténeti múzeumot vártam, mert a honlapja és az Instagram oldala alapján elvileg egészen a 18. századtól napjainkig bemutatja a svájci divattörténelem legfontosabb mérföldköveit. Elvileg. A múzeum ugyanis zárva van. Sajnos azt nem sikerült kiderítenem, hogy miért, és hogy mikor nyitják meg újra a látogatók előtt, rákérdeztem ékes franciatudásommal a kasszánál, de a választ sajnos nem értettem 😀 Tovább nem akartam feszegetni a dolgot, mert ekkor – több-kevesebb sikerrel – már negyed órája beszélgettem a jegyeladóval franciául, és végre sikerélményem volt, amit nagyon nem akartam elrontani.

Yverdon és régiójának múzeuma

A város és régiójának történetét feldolgozó múzeum nagyjából az egész vár épületét elfoglalja, melynek középkori tornyai, 13. századi gótikus kápolnája és belső udvara önmagában is lenyűgöző. 

A kiállítás kronologikus sorrendben mutatja be a város történetét. Elsőként a földszinten ismerkedhetünk meg a vár különböző formáival az évszázadok során, aztán egy kis ajtón keresztül egy sötét terembe érünk. Amikor beléptem, azt hittem, hogy valamilyen kies, dohos raktárba érkeztem, de pár lépés után lőn világosság, és elénk tárul egy majd 500 éves díszterem a város berni korszakából. Itt elég sokáig elidőztem, mert a fába vésett részletek annyira aprólékosan vannak kidolgozva, hogy percekbe telik, mire az ember agya feldolgozza, hogy mit lát. 

Az emeleten tovább folytatódik az időutazás, megtekinthető a vár legnagyobb tornya, s számtalan ókori halászathoz, vadászathoz köthető tárgyi emlék. Kellemes meglepetésként a kelta és római kori gyűjtemény rengeteg ékszert és egyéb használati tárgyat foglal magában, ami kárpótolt a divattörténeti múzeumért. Továbbhaladva egy gótikus kápolnába érkezünk, melynek alapjait a 13. században rakták le, több tűzvész után mára egyedül a rózsaablakok keretei maradtak épségben. 

A múzeum szép számmal tartalmaz késő középkori és felvilágosodás korabeli emlékeket is, de ezek – leszámítva egy csillagképeket ábrázoló földgömböt – annyira nem nyűgöztek le, így hamar eljutottam a kiállítást záró 19-20. századi gyűjteményhez, melynek középontjában Yverdon, mint fürdőváros szerepel. Ahogy azt már a város neve („bains” franciául fürdőt jelent) is sugallja, Yverdon-les-Bains híres termálfürdőhely, mely már az 1900-as években is nagy népszerűségnek örvendett. A kiállítás bepillantást enged korabeli gyógyászati valamint szépségápolási praktikákba.

Képregénymúzeum

Az összes látnivaló közül nálam magasan a Maison d’Ailleurs, azaz Yverdon képregénymúzeuma győzött (de ez nyilván azért is van, mert bolondulok a szuperhősökért). Azt gondolná az ember, hogy ennyire kicsi városban egy hasonló kiállításon maximum egy-két érdemtelen képregénnyel lehet találkozni. Nos, mindenkit ki kell, hogy ábrándítsak. Az yverdoni képregénymúzeum 3 emeleten keresztül tele van plakátokkal, videó-installációkkal, és természetesen képregényekkel egészen a 30-as évektől napjainkig. 

A múzeum alapítója az 50-es években kezdett el képregényekkel foglalkozni, gyűjteményét a 70-es években mutatta be elsőként, mely azóta több mint 50.000 képregénnyel és kiállítási tárgyal büszkélkedhet. Saját termet szenteltek az első szuperhősnek, Supermannek, külön egységben mutatják be Batman és Joker párharcát, de találkozhatunk többek között eredeti, első kiadású Amerika kapitány és Wonderwoman képregényekkel is. 

Legnagyobb meglepetésemre a kiállítás alkotói nem hagyják figyelmen kívül a képregények rossz hírnevét, sőt, számos kérdést vetnek fel ezzel kapcsolatban. Szükségszerűen alacsonyrendűek a képregények esztétikai szempontból? Versenybe szállhatnak-e művészileg vagy tudományosan elismert művekkel? Mennyiben manipulálják nagyvállalatok a képregények filmes feldolgozásait? Nem lenne helyénvaló (és időszerű) napjaink felvilágosultabb eszméinek megfelelően kissé igazítani a karaktereken és történeteken? Végezetül pedig, mit adnak nekünk a szuperhősök? Valóban lehetséges tanulni tőlük hibáinkról és esendőségünkről? A kérdéseket természetesen nem válaszolják meg a látogatók helyett, de számos részletet új megvilágításba helyeznek.

Frei kávézó

A napot végül a Frei kávézóban zártam. Úgy terveztem, hogy a délután nagy részét itt töltöm majd, és akárcsak otthon, olvasgatok, jegyzetelgetek, összegzem, hogy miket láttam, de csalódnom kellett. Maga a kávézó egy élelmiszerboltban van, ahol lehet venni készételeket, bubble tea-t, halakat és húsokat is. Mindezekkel nem is lenne baj, viszont sajnos nincs teraszuk, nincs légkondi (valahogy Svájcban nem divat a hűtés :D), cserébe viszont iszonyatos hőség volt bent. Sokat segített azonban, hogy pont ahogy azt otthon megszokhattuk, több fajta jegeskávé, valamint rengeteg kávéfajta közül lehet válogatni, és a különböző fűszerekre magyarul vannak felírva a nevek, ami bevallom elég szívetmelengető volt. Szóval összességében mindenképpen ajánlom, hogy ha Yverdoban jártok ugorjatok be a Frei kávézóba, de nyáron esetleg kérjétek inkább elvitelre a kávét.

Boulangerie-Chocolaterie GERBER WYSS, Yverdon-les-Bains

Pár hasznos tipp

  • A múzeumokra érdemes legalább 1-1,5 órát szánni, ha mindent rendesen végig szeretnél nézni. 
  • A múzeumok többségében lehet kombinált jegyet venni. A történeti és képregénymúzeum például 12 frankért látogatható, sőt ajándékba még egy kupont is adnak, amivel svájci kastélyokat vagy várakat ketten egy jegy áráért látogathattok meg. 
  • A nyitvatartási idő múzeumonként eltérő, de többségben hétfőn és kedden zárva tartanak. Vasárnap pedig a boltok vannak zárva, ezért talán a szerdától szombatig a legideálisabb egy kiruccanásra.
  • A helyiek elképesztően kedvesek, de a francián kívül más nyelven nem nagyon beszélnek. Ezért érdemes előre megtervezni, hogy mit szeretnél megnézni, merre szeretnél menni, és pár mondatot nem árt megtanulni franciául. 
  • Külön vizet felesleges vinni, mert itt is, mint a legtöbb svájci városban, rengeteg ivókút van, úgyhogy bőven elég, ha van egy saját palackod.
  • Nyaranta nem ritka a 30+ fok, ezért ilyenkor érdemesebb a délelőtt órákat a termálfürdőben tölteni, és a városnézést délutánra, illetve estére tervezni.

További yverdoni nevezetességekért, valamint szállodákért, éttermekért és a legfrissebb eseményekért látogass el a myswitzerland.com oldalra, vagy dobj egy üzenetet e-mailben vagy az Instagramon.