Menu
Work

Roger Federer, a reklámok koronázatlan svájci királya

Az úgy volt, hogy egy “legjobb svájci reklámok evör” típusú posztot szerettem volna írni, amolyan teljesen elfogult, nekem mi tetszik a legjobban típusút. Az volt a tervem, hogy leginkább a reklámkészítés hőskorára, a 90-es évekre koncentrálok. Nos, ez nem jött össze, hiába próbáltam több forrásból is kérdezősködni, egyszerűen nem találtam olyan reklámfilmeket, amik valóban svájci kötődésűek, és bele tudok szeretni. Elkezdtem hát kérdezgetni a svájci ismerőseimet, de ők sem tudtak segíteni. Az az érzésem támadt, hogy nincsenek is svájci reklámok, mert a németajkúak a német, a franciaajkúak a francia, az olaszajkúak meg az olasz tévét nézik. De mint ahogyan az lenni szokott, tévedtem, és rábukkantam a svájci reklámok kiapaszthatatlan forrására: Roger Federerre. Ez a pasi szó szerint mindenféle svájccal és nem svájccal kapcsolatos terméket promózott már, legalább egy órán át nem csináltam semmi mást, csak Federer-reklámokat néztem. A végére kiégett a szemem, és már nem volt energiám tovább kutatni más reklámok után (de nem adtam fel, csak mélyebbre kell ásnom). Ezért úgy döntöttem, hogy egy Federer reklám összeállítást csinálok a kedvenceimből. 

1. Sunrise

A Sunrise egy svájci telekommunikációs vállalat, akik már több, mint 8 éve dolgoznak együtt Federerrel. Így nem meglepő, hogy rengeteg együttműködésük volt, nehéz volt közülük egy kedvencet választani, végül a nem kevés spot közül ezt a 2015-öset választottam ki, ami Federer egy szabadnapját mutatja be.

2. Rolex

Federer 2001 óta a Rolex nagykövete. A több, mint 20 során megszámlálhatatlanul sok helyen működtek együtt. A következő szpotot a 2021-es wimbledoni tenisztorna alkalmából készítették, és tulajdonképpen Federer pályafutását mutatják be, miközben csodajól összhangban van a voiceover a képekkel, amiket látunk.

3. Svájc maga és Robert De Niro

2021 óta Federer a svájci turizmus hivatalos nagykövete lett (végre… mi tartott ennyi ideig?)  Első, 2021-es reklámfilmjükben Federer próbálja meggyőzni Robert De Nirot, hogy szerepeljen egy Svájcról szóló kisfilmben (idén egyébként Anne Hathaway-jel vicceskedtek). Ez az egyik abszolút favoritom a felsorolásban, szóval, ha csak 1-2 szeretnél végignézni, akkor ezt semmiképpen ne hagyd ki. 

4. Mercedes-Benz 

Bár a Mercedes-Benz nem svájci márka, mégis már 2008 óta tart együttműködésük a svájci teniszcsillaggal. Számtalan kiváló és kevésbé kiváló reklámot forgattak együtt, melyek közül egy olyat választottam ki, amit Svájcban forgattak (egész pontosan Ticionban). Most abba ne menjünk bele, hogy az autó, amit promóznak jó vagy sem, szerintem egész egyszerűen csak a két bácsi, na meg persze Federer is irtó cukik benne.

5. Nike

Nos ez a pár sor akár szólhatna arról is, hogy Federer miért dobta a Nike-t közel 20 év közös munka után, de nem erről fog. Nézzünk meg helyette egy reklámfilmet, aminek az állatvédők irtóra nem örülnének, és most itt kérek mindenkitől bocsánatot, de szerintem iszonyatosan vicces. 

6. Lindt

Éééés végül az abszolút kedvencem, a svájci csokoládégyár, a Lindt reklámfilmje. Érdekesség, hogy a teniszező a Lindt történetében az első márkanagykövet. Mást ehhez a szpothoz nem is fűznék, egyszerűen csak zseniálisan szórakoztató.

+1 Federer válaszol a Vogue 73 kérdésére

A kép az első és utolsó teniszezésem után készült.

Lábjegyzet (haha ez a kép mellett nagyon vicces)

Három nagyon fontos dolgot szűrtem le a Federer-reklámokból:

1. Nagyon helyes, hogy a svájciak őt használják a reklámjaikban másik nemzeti büszkeségük DJ Bobo helyett. (Ha rám hallgattok legközelebb a Sommer nevű focistát választjátok miután nyugdíjba vonul)

2. Kijárna már ennek a Federernek valamilyen mini Oscar díj vagy svájci filmes kitüntetés, egyre ügyesebben játszik.

3. Végezetül pedig minél több reklámot és interjút nézel meg Roger Federerrel, annál inkább érted, hogy miért is imádják őt annyira a svájciak.