Menu
Life

A Legjobb Őszi Filmek

Előljáróban annyit szeretnék megjegyezni, hogy ez egy szubjektív lista tele olyan filmekkel, amikhez nagyon sok kedves emlékem kötődik. Nem filmtörténeti remekeket válogattam össze (bár szerintem nem is botrányosan rossz filmeket), főleg a romantikus vígjáték, dráma és animáció irányába mentem el. Biztosan vannak jobb filmek, sőt, rosszabbak is, amiket kihagytam, ezeket szívesen fogadom üzenetben vagy kommentben a honalpon keresztül és Instagramon 🙂 Mindenesetre azért remélem, hogy mindenki talál legalább 1-2 kedvére való filmet köztük. A filmcímeket magyarul adtam meg, nem én fordítottam le, ez különösen fontos az újabb filmeknél, katasztrofális, hogy mennyire süllyed a szinkronok és ezzel együtt a címek fordításainak színvonala is…

1. Mona Lisa mosolya

Az 50-es években járunk, az Egyest Államokban. Új művészettörténet tanárnő (Julia Roberts) érkezik egy kizárólag lányok számára fenntartott magániskolába, aki sajátságos nézeteivel hamar kitűnik a tanári karból.
Arra bátorítja a diákjait, hogy kövessék álmaikat, merjenek többre vágyni, és kérdőjelezzék meg a nők elvárt szerepeit a társadalomban, s ezzel nyilván nem arat osztatlan sikert az idilli háziasszonyok Amerikájában. A diákokat olyan neves színésznők játszák, mint Kirsten Dunst, Julia Stiles és Maggie Gyllenhaal.


2. Átkozott boszorkák

Sally (Sandra Bullock) és Gillian Owen (Nicole Kidman) szülei meghalnak, így kénytelenek nagynénjükhöz költözni egy vidéki kisvárosba. Az új otthonnal meglepő családi titkok is jár: a lányok boszorkányok, és felmenőiktől mást is örököltek, nem csak varázserőt, a család női tagjain ugyanis többszázéves átok ül, mely megakadályozza őket az igaz szerelem beteljesülésében. S ha mindez nem lenne elég a városban gyerekkoruktól kezdve mindenki utálja őket, és kénytelenek kirrekesztettként felnőni. Természetesen egyikőjük sem törődik bele sorsukba, és egész eltérő módon próbálnak túllépni örökségükön.
Kislányként két dolgot szerettem volna, akárhányszor látta ezt a filmet: 1- boszorkány lenni 2- hozzámenni feleségül Kovács doktorhoz a Vészhelyzetből, ha esetleg Carter doktor nem érne rá.


3. Édesek és mostohák

A film egy elvált pár, a gyerekeik, és az ex-férj új barátnőjének történetét meséli el. Hogyan léphet túl egy feleség (Susan Sarandon) azon, hogy volt férjének (Ed Harris) komolyra fordul a kapcsolata új, fiatalabb barátnőjével (Julia Roberts)? Mit tehet egy férfi, ha már nem szerelmes? Milyen érzéseket ébreszt szüleik válása a gyerekekben és hogyan harcol az új nő a gonosz mostoha szerep ellen? S talán, ami a legfontosabb, hogyan és miért tanulnak meg mégis mind egy családként működni? Ehhez a filmhez mindenképpen készíts be egy nagy adag papírzsebkendőt, én a második felét mindig végigsírom.


4. Harry és Sally

A romantikus vígjátékok non plus ultrája, azzal a bizonyos epikus jelenettel az étteremben, ahol mindannyian megtanultuk, hogy mi biztosan azt fogjuk kérni, amit Sally rendelt.
Harry (Billy Chrystal) és Sally (Meg Rryan) az egyetem kezdete előtt találkoznak először, amikor együtt vezetnek New Yorkba. Elsőre kölcsönösen rossz benyomást tesznek egymásra. Aztán rengeteg szerencsés véletlennek köszönhetően újra és újra egymásba ütköznek, míg végül az ellenszenv barátsággá szelidül. A barátság pedig naná, hogy szerelemmé, a probléma csak az, hogy mindez Harry és Sally esetében még véletlenül sem egyszerre történik.


5. A szerelem hálójában

A 80-as és 90-es évek koronázatlan romkom kirárlynőjének, Meg Ryannek és mindenki kedvencének Tom Hanksnek második közös vígjátéka.
Kathleen Kelly egy aprócska, de tüneményes gyerekkönyvesbolt tulajdonosa New York belvárosában. Joe Fox pedig a sikeres és terjeszkedő nagyvállalat, a Fox könyváruház örököse, ami történetesen épp Kathleen könyvesboltjával szemben nyitja meg legújabb üzletét. A két magányos versenytárs ott tesz egymásnak keresztbe ahol csak tud, mit sem sejtve arról, hogy mindeközben egy online chatfelületen már fél éve egymással folytatnak egyre bizalmasabb beszélgetéseket.


6. Ház a tónál

A film egy orvos (Sandra Bullock) és egy építész (Keanu Reeves) történetét mutatja be, akik ugyanabban a gyönyörű tóparti házban élnek. A két főhős levelezésbe kezd, és lassacskánt egymásba szeretnek. Az egyedüli bökkenő, hogy hiába laknak ugyanabban az épületben személyesen mégsem találkoztak soha. Idővel rájönnek, hogy nem térben, hanem időben vannak egymástól elválasztva. A kérdés ezek után csak az, hogy hogyan tudják ezt a szokatlan távolságot áthidalni.
Nagyon romantikus film, úgyhogy ha nem szereted a nyálas dolgokat, akkor lehet, hogy nem ez lesz a kedvenced. (Bár azért a fiatal Keanu Reevesben és Sandra Bullockban mindig jó gyönyörködni.)


7. Egy asszony illata

Egy pénz szűkében lévő középiskolai tanuló (Chris O’Donnell) elvállalja, hogy Hálaadás idején vigyáz a morcos, vak ezredesre, Frankre (Al Pacino). Az unalmasnak ígérkező hétvége azonban váratlan fordulatot vesz. Frank bejelenti, hogy ő nem úgy gondolta, hogy csak otthon fognak ülni, neki bizony tervei vannak, és nem is akárhol: New Yorkban van tennivalója, és elvárja, hogy a fiú veletartson – márha szeretné megkapni a fizettségét.
Aztán persze majd az is kiderül, hogy ki is az az asszony, akire a film címében utalnak. 🙂


8. Tőrbe ejtve

Klasszikus krimi komikus elemekkel. Egy őszi reggelen a krimiírót, Harlan Thrombey-t (Christopher Plummer) holtan találják házában. A rejtélyes halálesetet a helyi rendőrség önerőből nem tudja megoldani, így bevonják a nyomozásba a híres Benoit Blanc (Daniel Craig) nyomozót.
Mindenki gyanúsított, de vajon ki lehetett valójában a gyilkos? Egy hozományvadász családtag, egy csalfa vő vagy talán az egyik alkalmazott? Mr Blancon múlik, hogy sikerül-e kigobogoznia a diszfunkcionális család titkait.
A film szereplőgárdájában olyan nevek tűnnek fel, mint Chris Evans, Jamie Lee Curtis vagy Don Johnson, parádés szereposztás.


9. A fantasztikus Róka úr

A történet elején Mr és Mrs Fox (Meryl Streep) boldog családi életet élnek fiúkkal, Mr Fox becsületes újságíróként dolgozik, úgy tűnik teljes az idill. Egy napon azonban a családfő – főleg anyagi megfontolásból – úgy dönt, hogy visszatér régi, alattomos szokásaihoz, és kiterveli a valaha látott legnagyobb csirkerablást. Sajnálatos módon terve megvalósítása közben Mr Foxot három farmer csapdába ejti, és úgy döntenek, hogy nem csak őt végzik ki, hanem egész fajtáját. Különösen briliáns, hogy Mr Fox George Clooney hangján szólal meg az angol verzióban. A filmet egyébként Wes Anderson rendezte, és egy CGI jelenettől eltekintve az egész filmet stop-motionben forgatták.


10. Barátom, Róbert Gida

Egy napon, mikor Micimackó (szinkronhangja Jim Cummings) nem találja barátait, úgy dönt, hogy felkeresi régi cimboráját Róbert Gidát (Ewan McGregor), és segítséget kér tőle. Elvégre ígéretet tetttek egymásnak, hogy örökké barátok maradnak, és még akkor sem felejtik el egymást, ha már száz évesek lesznek. Ígyhát Micimackó felkeredik, és elindul Londonba. Egy dologgal viszont nem számolt: Róbert Gida időközben felnőtt, dolgozó családfenntartó lett, már elfelejtette a  Százholdas Pagony összes lakóját, és rég nem hisz olyan csacsiságokban mint a rémisztő „Apacukák” vagy „Vuclik”. Tüneményes film, jó párszor könnyeket csalt a szemembe.