Menu
Life

Bázeli múzeumok

Kunstmuseum Basel

Talán már feltűnhetett nektek, hogy akárhányszor egynapos kirándulásra megyek, mindig felkeresek egy-egy múzeumot. Bevallom talán ez a csúcspontja az összes utazásomnak. Mindig is szerettem kiállításokra járni, ezért amikor Svájcba költöztem, már alig vártam, hogy felfedezzem magamnak a helyi múzeumkínálatot. Nem is kellett sokáig keresgélnem. Alig 30 percre lakunk Bázeltől, amit Svájc kulturális fővárosának is szoktak nevezni. Egy korábbi blogposztomban megemlítettem, hogy ebben a városban található a legtöbb múzeum az országban. Ez a gondolat nagyon megragadt bennem, és addig-addig forgatgattam magamban, amíg rájöttem, hogy mit is akarok vele kezdeni. Úgy döntöttem, hogy felkeresem az összes múzeumot, és beszámolok nektek az élményeimről. Mivel hiába kererstem nem találtam, első lépésként összeállítottam a bázeli múzeumok listáját, hogy legyen egy saját sorvezetőm.

Messeplatz, the location of Art Basel, Photo by Serhat Beyazkaya on Unsplash

A források 40 múzeumot említenek, nekem viszont sajnos csak 27-et sikerült összegyűjtenem. Az egyetlen tippem, hogy nem csak a városra, hanem az egész kantonra gondolnak, amikor ennyi intézményt emlegetnek. Azonban ha esetleg tudtok abban segíteni, hogy mely múzeumokat hagytam ki, akkor kommentben, emailben vagy Instagram üzeneten keresztül szóljatok bátran.

Íme tehát a bázeli múzeumok listája – a teljesség igénye nélkül

Ahol tudtam olyan linkeket adtam meg, amik angol weboldalra vezetnek, de ha úgy egyszerűbb, mindegyik elérhető németül. Aztán idővel rengeteg apró magyar összefoglalót fogok írni minden bázeli múzeumról.

  1. Kunstmuseum Basel
  2. The Antikenmuseum Basel and the Sammlung Ludwig
  3. Foundation Beyeler
  4. Art Basel
  5. Basel Museum of Cultures
  6. Swiss Paper Museum – Basel Paper Mill
  7. Natural History Museum Basel
  8. S AM Swiss Architecture Museum
  9. Kunsthalle Basel
  10. Basel Historical Museum – Barfuesserkirche
  11. Museum Tinguely
  12. Historisches Museum Basel – Musikmuseum
  13. Toy Worlds Museum Basel (Spielzeug Welten Museum Basel)
  14. Haus zum Kirschgarten
  15. Anatomical Museum of the University of Basel (Anatomisches Museum der Universität Basel)
  16. Skulpturhalle Basel
  17. Caricature & Cartoon Museum Basel (Cartoonmuseum Basel)
  18. Pharmacy Museum of the University of Basel
  19. HeK (House of electronic Arts Basel)
  20. Museum Kleines Klingental
  21. Jewish Museum of Switzerland
  22. Rappaz Museum (Rappaz Museum)
  23. Exhibition transportation hub Switzerland (Hafenmuseum)
  24. Wonderful World of Mechanical Music
  25. Laleh June Gallery
  26. Hoosesaggmuseum
  27. Fire Brigade Museum Basel

Hasznos infók, tippek a bázeli múzeumokról

Ingyenes belépés

A bázeli múzeumok többsége minden hónapban legalább egyszer ingyenesen látogatható. Változó, hogy mely napokon, ezért érdemes előre megnézni a kiszemelt múzeum honlapját.

Basel Card

Az ún. Basel Card bázeli szállodai foglalás mellé jár teljesen ingyen, akkor is, ha csak egy estét töltötök a városban. A személyes vendégkártyát bejelentkezéskor adják át, de le lehet tölteni applikáció formájában is. A kártyával féláron lehet jegyet venni bármely bázeli múzeumokba, de számos más kedvezménnyel is jár (például ingyenes tömegközlekedés), melyekről ezen a linken tájékozódhattok.

Eljutás a múzeumokba

Ahogy azt már az imént említettem a Basel Carddal ingyenes igénybe lehet venni minden tömegközlekedési eszközt a városban. Mellesleg Bázel elég kicsi, szóval valószínűleg ritkán lesz szükségetek bármilyen villamosra vagy buszra (metró nincs a városban).