Menu
Life

10 karácsonyi film, melyekről gyakran elfelejtkezünk

imbecilececile Instagram karácsonyi filmek christmas movies

Mindenkinek megvannak a kedvenc karácsonyi filmjei, amiket minden évben kötelezően megnéz. S éppen ezért talán a legtöbb embernek néha elege is van a Reszkessetek betörők, Igazából szerelem és Sissi-filmek mesterhármasából. Sokán egyszerűen már túl sokszor látták őket, és vágynának valami újra. A streaming szolgáltatók remekül válaszolnak erre az igényre: minden évben egyre több új karácsonyi film jelenik meg. A probléma, mint oly sokszor, ebben az esetben sem a mennyiséggel, hanem inkább a minőséggel van. Ha ezt te is így látod, akkor ez a lista neked szól. Közkívánatra összegyűjtöttem a 10 legjobb karácsonyi filmet, melyekről sokszor méltatatlanul megfelejtkezünk. Olyan filmeket igyekeztem összeválogatni, melyek jó alternatívaként szolgálhatnak az ezerszer játszott/látott filmek és/vagy lagymatag, fantáziátlan Netflixes karácsonyi filmek helyett. Hasonlóan az őszi és halloweeni filmes listáimhoz, ez az összeállítás is szigorúan szubjektív.

A legjobb majdnem teljesen elfeledett karácsonyi filmek toplistája

  1. Csoda New Yorkban
  2. Az élet csodaszép
  3. The Holiday
  4. Kőkemény család 
  5. Karácsonyi vakáció
  6. Hull a pelyhes
  7. Múlt karácsony
  8. Mi a manó
  9. Télapu
  10. Karácsony Artúr

1. Csoda New Yorkban 1947, 1994

Egy new yorki áruházlánc hálaadásnapi felvonulásán egy Kris Kringle nevű idős úr helyettesíti a részeg Mikulást. Kringle akkora sikert arat, hogy hamarosan rendszeresen megjelenik a lánc Manhattan belvárosában található fő üzletében. A vásárlókat és alkalmazottakat egyaránt lenyűgözi a Mikulással való kísérteties hasonlóság. Amikor aztán Kringle azt állítja, hogy ő valóban a Mikulás, hamar megkérdőjelezik beszámíthatóságát. Így nemsokára bíróságon kell bizonyítania, hogy nem ment el az esze, és a Mikulás igenis létezik. A hatéves Susan Walker, annak édesanyja és barátja sietnek segítségére, ami elég meglepő tekintvén, hogy anyukája miatt a kislány is elég szkeptikus a karácsonyi mítoszokkal kapcsolatban. Két változata is létezik a filmnek, az egyik 1947-es a másik pedig 1994-es. Mindkét verzió tüneményes, a karácsonyi hangulat pedig garantált. Így én biztosan nem tudnék választani.

2. Az élet csodaszép 1946

Amikor egy kiégett, depressziós üzletember, George Bailey az öngyilkosság szélére sodródik, egy Clarence nevű angyal érkezik a segítségére. Az angyal különleges utazásra invitálja a férfit, és megmutatja neki, milyen lett volna az élet az ő létezése nélkül. Ez a legrégebbi darab a listán, és azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a régi filmeket. Ha van olyan, hogy legjobb karácsonyi film, akkor szerintem ez Az élet csodaszép. Papírzsepivel készüljetek – különösen a film második felére. A filmet egyébkénnt 5 Oscarra is jelölték, de sajnos egyiket sem sikerült hazavinnnie.

3. The Holiday 2006

Ezt a filmet talán senkinek nem kell bemutatnom, és le is lóg egy kicsit az elhanyagolt karácsonyi filmek listájáról, hiszen jó pár éve a karácsonyi program elengedhetetlen része. Azért végezte ellentétben más ismert karácsonyi filmmel mégis a listán, mert bejelentették, hogy érkezik a történet folytatása. Én nagyon kíváncsi vagyok, hogy az új rész felér-e majd a nagy elődhöz. Annak, aki nem ismerné a történetet, íme, egy rövid összefoglaló. Két különböző országból (Anglia és Amerika) származó nő az ünnepek alatt úgy dönt, hogy otthont cserél, hogy megszabaduljanak párkapcsolati problémáiktól. Ám, ahogy ez lenni szokott mindketten találkoznak két helyi férfivel, és a film végére szoros viszony szövődik közöttük.

4. Kőkemény család 2005

Kevéssé felkapott karácsonyi filmről van szó, pedig szerintem a cselekmény és a karakterek is nagyon rendben vannak. A történet kezdetén Everett épp hazafelé tart barátnőjével karácsonyra, hogy mielőtt megkérné Meredith kezét, bemutassa őt a családjának. Meredith elég hamar rájön, hogy nem illik a bohókás (és szerintem sokszor kifejezetten bunkó) családba, és megkéri a húgát, hogy csatlakozzon hozzájuk. A szereposztás parádés, Sarah Jessica Parker, Rachel McAdams, Claire Danes, Diane Keaton, Dermot Mulroney és Luke Wilson. Kell ennél több? Én nagyon imádom ezt a filmet, lehet rajta nevetni, bosszúskodni, sírni – tehát tényleg minden benne van, amit egy karácsonyi filmben keresünk.

5. Karácsonyi vakáció 1989

Clark Griswold imádja a karácsonyt, és ennek megfelelően izgatottan készül a nagy családi összejövetelre. Azonban hamar kiderül, hogy a tökéletes karácsonyt sokkal egyszerűbb megtervezni, mint megvalósítani. A családtagok nem feltétlenül megbízhatóak, a karácsonyi fények nem működnek, és még az éves bónusz sem érkezik meg időre… Klasszikus Chevy Chase vígjáték, tele dilisebbnél, dilisebb jelenettel, én nagyon bírom. Bónusz meglepetésként pedig az Agymenőkből ismert, a filmben mindössze 14 éves Johnny Galecki (Lenard) is játszik.

6. Hull a pelyhes 1996

Ez a film – játszon is benne bármennyire darabosan Arnold Schwarzenegger – az egyik legvalósághűbb karácsonyi film, amit valaha láttam. Legalábbis én minden évben átélem, hogy valamelyik gyereknek a családban az utolsó pillanatban próbálok egy teljesen lehetetlen játékot beszerezni. Howard, a nyúzott üzletkötő egy Turbóman figurát ígért a fiának karácsonyra, de elfelejti időben megvenni. Így kénytelen szenteste délután bejárni a várost, hogy megszerezze a játékot, miközben még a többi elszánt szülővel is meg kell küzdenie. Kétségtelenül nem a legjobb karácsonyi film, de mi szenteste délutánján mindig megnézzük. Ilyenkor már minden ajándékot becsomagoltunk, és már a filmben látható összes akadályon túljutottunk

7. Múlt karácsony 2019

Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért fordították le a film címét magyarra, miközben az eredeti Last Christmas egy George Michael dalra utal, amiről egyébként az egész film szól… Na de, nem ez a lényeg.
A film karácsony előtt játszódik, amikor is a főszereplő, Kate élete elég kilátástalannak tűnik. Nincs stabil lakása, egy London belvárosában található karácsonyi boltban dolgozik, és sorra bukja el a meghallgatásokat, ami egy kezdő énekesnő esetében nem a legszerencsésebb. Ekkor ismerkedik meg a rejtélyes idegennel, Tommal, aki új perspektívából mutatja meg Londont Kate-nek. A főszerepben Emilia Clarke játszik, aki ismét bebizonyítja, hogy sokkal több ő, mint egyszerűen a sárkányok anyja. A történet egyik írója egyébként az Oscar-díjas Emma Thomson.

8. Mi a manó 2003

Buddy manók között nő fel az északi sarkon, s bár mindig érzi, hogy valami nem stimmel vele. Egészen felnőtt koráig nem jön rá az igazságra: ő bizony nem igazi manó, hanem ember, New Yorkból származik, s tévedésből nevelkedett manók között. Amikor minderre rájön, úgy dönt, hogy New Yorkba utazik, és megkeresi biológiai édesapját. Parádés vígjáték, azoknak is ajánlom, akik egyébként nem szeretik Will Ferrell stílusát. Ebben a filmben nagyon jó.

9. Télapu 1994

Talán a második és harmadik rész miatt kezelik a Télapu trilógia első részét olyan méltatlanul. Pedig szerintem nagyon ötletes film, különösen jó alternatíva lehet például olyan karácsonyi filmek helyett, mint például a Reszkessetek betörők. Idén pedig még egy sorozattal is előrukkolt a Disney, eddig 5 rész jött ki, és összességében egyáltalán nem tartom rossznak.
Karácsony este egy elvált apuka, Scott Calvin és fia Charlie felfedezik, hogy a Mikulás leesett a tetőről, és képttelen ellátni feladatát. Charlie meggyőzi apját, hogy segíttsen, és a Mikulás helyett apa és fia kettesben szállítják ki a gyerekeknek a karácsonyi ajándékokat. Az egyetlen bökkenő, hogy mindezzel Scott tudtán kívül beleegyezik, hogy ő lesz a következő Mikulás. 

10. Karácsony Artúr 2011

Ha csak egy animációs karácsonyi filmet nézel meg idén, akkor az ez legyen. A Karácsony Artúr középpontjában nem a Mikulás, hanem legkisebb fia, Artúr áll. Amikor Artúr megtudja, hogy egy technikai hiba miatt egy kislány karácsonyi ajándéka eltévedt, úgy dönt, hogy küldetésre indul, és maga juttatja el az ajándékot, mielőtt túl késő lenne. Kedves, hangulatos film, kicsiknek nagyoknak egyaránt ajánlom. Ha lehet angolul nézzétek, mert Artúr James McAvoy hangján, Santa Claus Bill Nighy, Steve Claus pedig Hugh Laurie hangján szólal meg.