Menu
Life

5+1 Őszi Program Svájcban

Svájcban is beköszöntött az ősz, ezért összeállítottam egy listát 5+1 kültéri és beltéri tevékenységről, amit ebben az évszakban érdemes csinálni. Remélem, élvezni fogjátok 🙂

  1. Túrára fel!
  2. Látogass el egy svájci alpesi felvonulásra!
  3. Élvezz egy finom fondüt!
  4. Látogass el egy sütőtökföldre!
  5. Menj el Bázel számos múzeumának egyikébe!
    +1 Szervezz filmmaratont!

1. Túrára fel!

Nyáron is csodaszépek a svájci erdők, mezők, hegyek, na de ősszel igazán lenyűgöző látványt nyújtanak az tarka lombkoronák. Én rettenetesen imádom, bár be kell valljam kicsit elfogult vagyok, mert ez az egyik kedvenc évszakom, és ősszel gyakorlatilag mindent jobban szeretek csinálni. Például túrázni is jobb szeretek ilyenkor. Imádom, hogy a napnak még van egy kis ereje, de már nem süti pillanatok alatt pirosra a tarkómat, hogy még lehet kint piknikezni, de már nem kell vadászni az árnyékos helyekre. És ilyenkor kezdek el én is, mint az erdei állatok, betárazni télire: rengeteg tobozt, gesztenyét, makkot és egyéb termést gyűjtök, amivel aztán (karácsonykor is:)) a lakást díszítem. 

Photo by Kevin Schmid

Normális esetben a szeptember végétől október végéig tartó időszak a legideálisabb a színes levelek keresgélésére Svájcban, de idén sajnos más a helyzet. Annyira meleg és száraz volt a nyár, hogy egyes fafajták már augusztusban elkezdték hullatni a leveleiket. Szóval nem számít, hogy egyedül, barátokkal vagy családdal, de idén már most érdemes felkerekedni. Nem muszáj svájci módjára óriási túrahátizsákkal a hátadon 25 kilómétert menetelni meredek lejtőn felfelé és lefelé, akár egy rövid séta valamelyik közeli erdőben egy piknikkel összekötve is nagyon jó kikapcsolódás.

Pár tipp, hogy merre induljatok:

Ez egy lista a legjobb túrákról a színpompás svájci erdőkben.
Itt pedig régiók szerint keresgélhetsz a hozzád legközelebb található túraútvonalak között.

2. Nézz meg egy alpesi tehén behajtást, azaz Alpabzugot!

Na de hol vannak a tehenek? Kérdezték tőlem többen is a barátaim közül nyári látogatásuk alkalmával. Hol, hol… A hegyekben (fenn haha). A nyári időszakot ugyanis a tehenek, kecskék és juhok az Alpok zöldelő lankáink töltik. Amikor hidegebbre fordul az idő nem maradnak ott, hanem leterelik őket a völgybe, ezt nevezik németül „Alpabzugnak” vagy franciául „désalpe-nak”. 

Ezt a jeles eseményt Svájcban több száz éve ünneplik: felvonulásokat, fesztiválokat szerveznek országszerte az állatok tiszteletére, akiket érkezésükkor virágkoszorúkkal, szalagokkal és csilingelő harangokkal díszítenek (nem vicc, tényleg feldíszítik őket, de semmi pánik, nem kínozzák vele az állatokat). Ilyenkor igazi őszi fesztiváli hangulat kerekedik a kis alpesi falvakban, helyiek és turisták zenével, tánccal ünneplik az ideális esetben bőséges termést. Sok helyen piaci standokat is felállítanak, ahol helyi termelők termékeit, például sajtokat, borokat is meg lehet kóstolni. Az állatok visszaterelését régiótól függően szeptember és október folyamán ünneplik, úgyhogy még rengeteg alkalom van egy ilyen felvonulás meglátogatására. Itt egy gyűjtést találtok a legnagyobb rendezvényekről, itt pedig a teljes lista az ország összes “Alpabzügéről” térképes keresővel.

3. Tartsatok fondue-estet!

A következő mondatom előtt engedjük el gyorsan, hogy a franciák és a svájciak (bocsánat, ha valamilyen nemzetet kihagytam) folyton azon vitatkoznak, hogy ki találta fel a fondue-t. 
Szóval, nincs is annál svájcibb és hangulatosabb dolog, mint fondue-t enni a barátokkal, családdal, miközben kint esik az eső és fúj a szél. Az pedig valójában mindegy is, hogy ezt hol teszi az ember, Svájcban gyakorlatiag bárhol lehet olyan éttermet találni, ahol kínálnak fondue-t, nem kell órákat keresgélni. Sőt! Bernben korhű villamoson, Zürichben hajókázás közben is fondue-t fogyasztani, és persze a hegyekben számos étterem kínál fondue-t síelés és szánkózás után.

Photo by Angela Pham

Azonban azt se felejtsük el, hogy otthon is kiváló program egy esti fonduezés, főleg, ha a rossz idő miatt az embernek egy étteremig sincs kedve elmenni. Tavaly ősszel a férjem be is avatott, hogy hogyan is készül az “igazi svájci fondue”, de azt hozzá kell tennem, hogy ez is olyan, mint az otthoni halászlé vagy gulyásleves, mindenki másképp készíti el, úgyhogy valójában nincs egy igazi receptje. A mi receptünket egyébként itt találjátok, szerintem ez egy elég egyszerű variáció. Jó étvágyat hozzá!

4. Látogass el egy sütőtökfarmra!

Bár sokan azt mondják, hogy a Halloween nem magyar, vagy jelen esetben svájci tradíció, és nekünk Halottak napját kellene ünnepelnünk, a sütőtökfaragásnak mégis egyre kevesebben tudnak ellenállni. Vagyis igazából önmagában a sütőtök vált a berregetős évszakok elengedhetetlen részévé: mindenki sütőtöklevesekkel, sütőtökös dekorációikkal, sütőtökpitékkel posztolja tele az Instát, Tiktokot és még sorolhatnám. 

Photo by Jan Huber

Ha te is sütőtökrajongó vagy, akkor idén ősszel mindenképpen látogass el egy Svájc egyik sütőtökfarmrájra vagy sütőtök fesztiváljára, mert bizony ilyesminek nem csak a hollywoodi filmekben van nagy tradíciója. Svájcban rengeteg kisebb nagyobb farmot lehet találni, ahol aprólékosan faragott sütőtöket, sütőtökből készült installációkat állítanak ki, de számos település évről évre szervez sütőtökfesztivált is, amit összekötnek koncertekkel és felvonulásokkal. A legismertebb fesztiválok és farmok listáját itt találjátok. A legnépszerűbb talán a Juckerfarm, ahol minden évben van ingyenes sütőtök kiállítás hatalmas sütőtökből készült installációkkal, szezonális szedd magad akciókkal, sőt a farm éttermében többféle autentikus sütőtökből készült svájci specialitás közül lehet válogatni. Viszont akárcsak a szedd magad virágos kertek esetében is, itt is érdemes csak szimplán nyitva tartani a szemed, ha épp úton vagy, mert a kisebb farmok nagyon ritkán hirdetik magukat, jobbára csak kiraknak az út szélére egy táblát.

5. Látogass el Bázel számos múzeumának egyikébe

Nem hiába nevezik Bázelt az ország kulturális fővárosának: az aprócska, Debrecennél nem nagyobb városban közel 40 múzeum közül lehet válogatni. Az ókori egyitomi és görög műkincsektől kezdve napjaig képzőművészeti alkotásaiig minden műfaj képviselteti magát. Éppen ezért, ha egy zimankósabb őszi napon nincs más dolgod, és szeretnél múzeumba menni, akkor mindenképpen látogass el Bázelbe. 
Az én személyes kedvencem a Szépművészeti Múzeum, aminek a 19. és 20. századi tárlatától mindig könnyek szöknek a szemembe (természetesen jó értelemben). Olyan érzés ezekben a termekben sétálnom, mintha régi barátokkal találkoznék, akiket ezer éve nem láttam. Cézanne, Degas, Renoir, Matisse, Miro, Modiligani, csak hogy párat említsek. Órákat el lehet itt bolyongani, anélkül, hogy unatkozna az ember, pláne, ha még az időszaki kiállítás is érdekes. Idén például szeptember 25-ig még megtekinthető a Picasso-El Greco kiállítás, ami nagyon izgalmas főleg, ha számításba vesszük, hogy több mint 300 évvel később hány El Greco képet “dolgozott fel” Picasso (segítek, a válasz: sokat). 

A belépés minden hónap első vasárnapján, valamint kedden és csütörtökön délután 5 és 6 óra között, szerdán és pénteken pedig 5 és 8 óra között ingyenes. Egyébként a jegyárak 26 CHF körül mozognak, ami ha belegondolunk, hogy ez akár egy egésznapos program is lehet, egyeltalán nem sok.
Ha szeretnétek még szemezgetni bázeli múzeumok között, akkor itt találjátok a teljes listát az aktuális tárlatokról, a Tripadvisor pedig csokorba szedte a legjobb tíz múzeumot.

+1 Filmmaraton

Tulajdonképpen ez nem csak Svájcban szuperjó őszi program, de mi tévő legyen az ember, ha esik az eső, nem tud kimenni a szabadba, a beltéri programok közül pedig már mindent kimaxolt. Ugye, ugye? Ilyenkor kell filmmaratont tartani. S hogy az őszi hangulat se maradjon el, érdemes őszi filmeket nézni, mert igen, vannak őszi filmek. Össze is állítottam egy listát az én kedvenceimből, amit itt tudtok megnézni.