Menu
Work

A Legjobb Nemijesztő Halloweeni Filmek

Movie Night Halloween, Non-Scary Halloween Movies

Az őszi filmes toplistám után, íme egy újabb gyűjtés. Ezúttal a kedvenc nemijesztő filmjeimből állítottam össze egy 10-es felsorolást. Remélem nektek is tetszeni fog, ha még bővítenétek a legjobb halloweeni filmek listáját (nem az ijesztő kategóriában), ne talántán kihúznátok valamit, üzenjetek emailben vagy instán.

  1. Hokus Pokus 1, 2
  2. Coco
  3. Álmos völgy legendája
  4. E.T. the Extra-Terrestrial 
  5. Addams Family – A galád család
  6. Két tojás száz bajt csinál
  7. Casper 
  8. Ghostbusters
  9. Átkozott boszorkák
  10. Karácsonyi lidércnyomás

1. Hocus Pocus 1 (és esetleg a 2)

Hocus Pocus (1993) Trailer

Mindenki azt mondja, hogy ez egy igazi klasszikus. Viszont be kell, hogy valljam én idén láttam először. A történet Salemben játszódik, a középkori boszorkányüldözések egyik leghíresebb helyszínén. Egy tinédzser fiú és a húga Halloween estéjén véletlenül visszahoznak három gonosz boszorkányt a 17. századból. Az első rész nagyon bejött, a második kevésbé, de senkit nem akarok befolyásolni, úgyhogy mindkettő felkerült a listára. 

2. Coco

Coco Trailer (2017)

Ezt is csak idén láttam először… Elég bénának is érzem magam, amiért ennyire sokáig kimaradt. Pedig nagyon hangulatos, színes animációs film, igazából musical, tele jobbnál jobb dalokkal. Garantáltan sírós darab, úgyhogy papírzsepi nélkül ne kezd el nézni. Egy mexikói kisfiú, Miguel legnagyobb álma, hogy zenész lehessen. Az egyetlen bökkenő csupán, hogy ezt a családja egyáltan nem néz jószemmel. A kisfiú mégis úgy dönt, hogy részt vesz egy tehetségkutató versenyen. Arra azonban nem számít, hogy a világhír felé vezető úton kis kitérőt kell tennie, hogy megismerkedjen zenész nagyapjával a holtak országában.

3. Az Álmos völgy legendája

Sleepy Hollow (1999) Trailer

Tim Burton klasszikusa kicsit kakuktojás a listán, mert van egy-két ijesztő jelenete. Ugyanakkor nagyon szuperijesztőnek nem nevezném, inkább csak olyan timburtönösen gótikus és sötét. Ichabod Crane new yorki detektív az Álmosvölgyben nyomoz három lefejezett ember halálának ügyében. A falusiak ősi gonosz erőktől félnek, a detektiv eleinte – mint ahogy az lenni szokott – meglehetősen szkeptikus. Hamarosan azonban újabb haláleset történik, és feltűnik egy gyönyörű fiatal lány, no meg egy fej nélküli lovas. Csoda, hogy mindezek után Johnny Depp néha elájul?

4. E.T. the Extra-Terrestrial

E.T. : the Extra-Terrestrial, Trailer

Ki ne ismerné a bájos földönkívüli, ET történetét? Tudjátok ő az, aki hazatelefonál! Steven Spielberg klasszikusában egy Elliott nevű kisfiú összebarátkozik egy földönkívülivel, akinek később az ET nevet adja. Sajnos a kormány ügynökei is felfigyelnek az idegenre, és elfogják ET-t. Ezek után csak Ellioton és családján áll, hogy sikerül-e kiszabadítaniuk ET-t, hogy elhagyhassa a Földet, és hazamehessen. Érdekesség, hogy Elliott kishúgát az alig 7 éves Drew Barrymore játsza, de a fiatal Erika Eleniak (a Baywatchból) is feltűnik a filmben.

5. Addams Family – A galád család

The Addams Family (1991) Trailer

Szögezzük le, hogy ebben az esetben az 1991-es filmre gondolok. Az első részre nem a másodikra, nem a sorozatra, nem a képregényre, és nem a remake-re. Biztosan ezek is jók, de én jobb szeretem a 90-es évekbeli változatot. A történet egy nem mindennapi családról szól, akár a hátborzongató szót is használhatnánk. Morticia és Gomez Addams egy hatalmas kúriában él gyermekeikkel és azok nagyanyjával (az nem tiszta, hogy ő most anyai vagy apai nagymama). A film központi eseménye, hogy szélhámosok megpróbálják pénzt kicsalni a családból azzal, hogy megtalálták a rég elveszettnek hitt nagybácsit. (Az egyébként meg van, hogy a kopasz nagybácsit ugyanaz a színész, Christopher Lloyd alakítja, mint a Vissza a jövőbe Dokiját?)

6. Két tojás száz bajt csinál

Double, Double, Toil, and Trouble, Promo Video, ABC

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én kislánykoromban imádtam az Olsen ikrek filmjeit. És hát szégyen vagy nem szégyen, ezt az egyet Halloween idején néha még mindig megnézem. A story nagyon egyszerű. Az elszánt ikrek megpróbálják elcsenni gonosz nagynénjük, Agatha varázslatos holdkövét (ilyet mindig nagyon-nagyon szerettem volna). Így szeretnék megmenteni családi házukat, és a másik jóságos nagynénjüket, Sophiát.

7. Casper

Casper 1995 Trailer

Ez az első „ijesztő” halloweeni film, amit valaha láttam, amiről aztán kiderült, hogy nem ijesztő., amit valaha láttam, és nagyon mély nyomokat hagyott bennem, jó értelemben. Egy túlvilági élettel foglalkozó pszichológus, James és lánya, Kat beköltöznek egy régi családi kúriába. Casper a házban lakó szellem hamarosan összebarátkozik a lánnyal, és hamarosan bele is szeret. Így egyetlen vágya az lesz, hogy újra ember lehessen, és el tudja nyerni a lány szívét. Eléggé szívfacsaró történet, de közben igazán tüneményes is. Mindenképpen ajánlom, ha még nem láttátok.

8. Szellemirtók

Ghostbusters (1984) Trailer

Oké, be kell vallanom, hogy ezt a filmet még pár évvel ezelőtt sem mertem egyedül megnézni. Az agyammal tudom, hogy hisz ez csak Bill Murray, látom, hogy bénácskának hatnak a nyolcvanas évek trükkfelvételei. Mégsem tudok ellene mit tenni, néha megijedek. Viszont mivel saját magamon kívül nem találkoztam 14 plusszossal, aki félne ettől filmtől, a Szellemirtóknak bérelt helye van a legjobb nemijesztő halloweeni filmek listáján. Egy tudóscsoport tagjai elvesztik állásukat egy New York-i egyetemen, ahol természetfeletti kutatásokat végeztek. Úgy döntenek, hogy megvesznek egy lerobbant, használaton kívüli tűzoltóállomást, és szellemirtó vállalkozást alapítanak. Ó igen, és ne felejtkezzünk meg az ikonikus dalról, katt ide, ha tudod, ha nem, hogy miről beszélek.

9. Átkozott boszorkák

Practical Magic – Original Theatrical Trailer

Bizony-bizony a legjobb őszi filmek listája után most ebben az összeállításban is szerepelnek azok a bizonyos átkozott boszorkák. Nem szerettem volna átfedéseket, de ezt egyszerűen lehetetlenség lehagyni egy nem ijesztő halloweeni filmes listáról. Sally és Gillian Owens boszorkányok hosszú sorából származnak. A történet egy ősrégi átok leküzdéséről, az örök szerelem megtalálásáról, és a gonosz elűzéséről szól. A kísérteties hangulat garantált (néha azért nem árt, ha készenlétben tartasz egy párnát, hogy el tudd takarni a szemed 🙂 )

10. Karácsonyi lidércnyomás

The Nightmare Before Christmas (1993)

Egy másik Tim Burton klasszikus, és egy másik zenés darab a Coco után. Azért ez az utolsó a listán, mert ahogy azt a címe is sejteti már-már karácsonyba hajlik 🙂 Jack Skellington az örök Halloween országának királya. Egy napon egy karácsonyi városkában találja magát, és ennek hatására úgy dönt, hogy puszta jóindulatból átveszi a Mikulás helyét. A gond csak az, hogy a karácsony szelleme egészen mást jelent Jacknek és a Télapónak.