Menu
Life

Játékmúzeum Bázelben

Toy Museum Basel

A bázeli múzeumokat bemutató sorozatom első részében a Játék Világ Múzeumot szeretném a figyelmetekbe ajánlani (arról, hogy miért így írom a nevét később még bővebben írok). Nincs különösebb oka annak, hogy nem egy nagyobb múzeumra esett elsőként a választásom. Egyszerűen csak arra gondoltam, hogy mivel közeledik a karácsony, egy hangulatosabb kisebb múzeummal nyitnám a sort.

1. A múzeum története
2. Az állandó kiállítás
3. Mackók, medvék és macik – negyedik emelet
4. A játékmúzeum jelenkori darabjai – harmadik emelet
5. Vásári forgatag és időszaki kiállítás
7. Hasznos tippek, infók


A játékmúzeum Bázel belvárosában a Baarfüsserplatzon található. Nem lehet nem egyből észre venni, hiszen karácsonyi díszekben pompázó épülete és kirakata már messziről vonzza a tekinteteket. Ez egyébként nem csak az ünnepek idején van így, mindig az adott évszaknak megfelelően díszítik a kirakatot. Az azonban igaz, hogy főleg karácsony idején tapadnak a kíváncsi gyermekszemek az ablaküvegre. Maga a múzeum négy emelettel, és több mint 1000 négyzetméterrel büszkélkedhet. A kiállítási tárgyak többsége a századforduló körüli évtizedekből származik, de a harmadik emeleten kortárs miniatűrök és vitrinek is láthatók. A földszinten található egy étterem és egy két részre osztott ajándékbolt. A második emelet általában az időszaki kiállításnak, míg a fölső két emelet az állandó gyűjteménynek ad otthont. Mielőtt azonban „körbevezetnélek” benneteket, hadd mutassam be röviden a múzeum történetét.

Játék Világ Múzeum Bázel

The building of Toy Worlds Museum Basel I A Játék Világok Múzeum épülete Bázelben
The building of Toy Worlds Museum Basel

A Játék Világ Múzeum 1998-ban Babaházmúzeum néven nyitotta meg kapuit Bázelben, s mára már Európa legnagyobb játékmúzeumaként tartják számon. (Sőt, ők büszélkedhetnek a világ legnagyobb antik macigyűjetményényével is.) Az épület és az állandó kiállítás nagy része egy Gisela Oeri nevű milliárdos és művészetpártoló birtokában van. Viszont a múzeumot nem ő, hanem Laura Sinanovitch vezeti a kezdetektől, ő felel mind az állandó gyűjteményért, mind pedig az időszaki kiállításokért. A múzeum állandó gyűjteménye jelenleg több, mint 6000 kiállítási tárgyból áll, de számuk folyamatosan nő.
A múzeumot 2012 óta Játék Világ Múzeum néven tartják számon. A névváltoztatásra azért volt szükség, mert a múzeum vezetősége szerint a Babaházmúzeum név félrevezető volt, ezért nem tudtak kellőképpen elérni a felnőtt, különösen férfi közönséghez. Az új névben (németül Spielzeug Welten Museum) a Spielzeug, azaz játék szó az állandó kiállítás darabjaira vonatkozik. A Welten azaz világok pedig az időszaki kiállításokra utal, ezért írandó a két szó minden nyelven külön. Az időszaki kiállítások keretében ugyanis olyan tárgyak világába kalauzolják az érdeklődőket, melyek nem feltétlenül kapcsolódnak gyerekekhez vagy játékokhoz. Csak, hogy párat említsek: volt már avantgárd művészeti és porcelánkiállítás, több divattörténeti bemutató, de egy ízben még sétapálcakiállítás is.

Sajnos több releváns konkrétumot a múzeum egészének történetéről nem találtam, ezért ha esetleg nektek van olyan forrásotok, amiből több minden kiderül, akkor írjátok bátran. 

Játékmúzeum Bázel – állandó kiállítás

Shopping, Basel Toy Worlds Museum

Amikor először jártam a bázeli Játék Világ Múzeumban, eszméletlenül le voltam nyűgözve az elém táruló látványtól. Az egész épületet bűbájos plüssmackók és századfordulós játékok lakják. Gyermeki énem nem tudta eldönteni, hogy a porcelán babák, az aprólékosan kidolgozott babaházak vagy a barátságosan integető mackók irányába induljak. Teljesen megbabonázva jártam végig a kiállítást, ezért egyeltalán nem baj, hogy ez a bejegyzés nem pusztán ebből az élményből táplálkozik. Felkészülésként ismét ellátogattam a múzeumba, és ezúttal részletesen utána is néztem a kiállítás történetének. Így bukkantam rá többek között olyan érdekességekre, mint hogy a babagyártás fénykorából gyakorlatilag az összes ismert gyártó képviselteti magát a múzeumban. S hogy a mackógyűjteményben helyet kap egy olyan darab is, melyet Theodore Roosevelt amerikai elnök ajándékozott egy barátjának. De nem is szaporítom tovább a szót, kezdjünk is bele a múzeum képzeletbeli bejárásba.

Mackók, medvék, macik – negyedik emelet

Úgy döntöttem, hogy fentről lefelé haladok, és a negyedik emeleten kezdtem meg a túrámat. Amint beléptem, egyből mosolyognom kellett, a kirakatüvegek mögül ugyanis bájosabbnál bájosabb mackók pislogtak rám. A gyűjteményben több mint 2000 medve kap helyet, melyek közül a legidősebb 1904-ben látta meg a napvilágot, de rokonai többsége is 1950 előtt született. Egy idő után azt hittem, hogy nem fogom tudni befogadni ezt a hatalmas mennyiséget, ezért elkezdtem őket rendszerezni a fejemben. Megjegyzem, hogy nem a legtudományosabb módon közelítettem meg a feladatot. Találtam többek között morcos, dilis, őszintén meglepődő, bamba és szájkosaras macikat. Azonban azok sem fognak csalódni, akik Forma 1-es autókázó medvéket szeretnének látni. Ide kattintva a múzeum honlapján rákereshettek az egyes darabokra származási ország szerint 🙂

Amit én kicsit hiányoltam, hogy az egyes tárgyakról nincs kihelyezve semmilyen információ. A múzeum honlapján erre vonatkozóan azt lehet találni, hogy direkt nem helyeztek ki táblákat, hogy azok ne zavarják a vizuális élményt. Nos, lehet, hogy így semmi nem zavarja az élményt, de a látogató számára semmi nem is könnyíti meg a befogadás folyamatát. Helyeztek ki ugyan érintőképernyős pultokat, de ezekből minden emeleten a bejáratnál csak egy található. Ahhoz hogy valaki utánanézzen egy tárgynak, folyton vissza kellene mennie a bejárathoz. Ezt nem igazán tartom életszerűnek. A múzeum mobiltelefonos tárgykeresőjéről pedig sajnos sem a kasszánál sem a kiállítás során nem tájékoztattak. Csak később, miután tüzetesebben végignéztem a honlapot találtam erre vonatkozó információt. Na de mindez lehet, hogy csak az én korlátoltságom, a világért se szeretnélek lebeszélni benneteket a múzeumról.

A játékmúzeum jelenkori darabjai – harmadik emelet

A harmadik emeleten többnyire kortárs tárgyakat tekinthetünk meg, így például óriási plüssfigurákat, illetve olyan miniatűröket, melyek 19. századi mintáira készültek. Ezek között láthatunk többek között hétköznapi jeleneteket bemutató babaházakat és különböző mesterségek műhelyeit bemutató miniatűröket. Érdekesség, hogy nevéhez hűen a Játék Világ Múzeum gyakran különböző országokból származó művészeket bíz meg az itt kiállított darabok elkészítésével. Ennek megfelelően találhatunk francia, német, brit, olasz és amerikai darabokat is. Az első gondolatom az volt, hogy a kiállításnak ezt a részét a felnőttek sokkal jobban fogják élvezni, de tévedtem. A gyerekek fel alá szaladgáltak, és izgatottan mutogatták, hogy melyik jelenetben milyen érdekességet találtak. A miniatűrök mindegyike elképesztő részletességgel van kidolgozva. Az én személyes kedvencem a bázeli vásárt és Csipkerózsika történetét bemutató darabok, de a lenti albumban még számos képet találtok. 

Ezen az emeleten külön részt szentelnek a nápolyi népművészetnek és betlehemkészítésnek. Ha ilyen szemmel tekintettem volna ezekre a darabokra, akkor biztosan kevésbé tartottam volna furcsának ezeket a jeleneteket. Viszont nem mélyedtem bele a kiállítás minden egyes apró részletébe a honlapon, úgyhogy itt többnyire nagyon nem értettem, hogy mit és miért látok. Ha te nem szeretnél így járni, akkor ide kattintva találhatsz bővebb információt.

Vásári forgatag és időszaki kiállítás

A második emeleten az időszaki tárlat mellett az állandó gyűjtemény csillogó villogó fénypontjaként a bázeli őszi vásár miniatűr vidámparkja fogadja a látogatókat.

A körhinták, az óriáskerék és az összes egyéb vásári mutatvány egy gombnyomással életre kelthető. A művész, Marc Rippstein modelljei a legapróbb részletekig kidolgozottak, és különösen hitelesnek számítanak, mivel Rippstein maga is az őszi vásáron dolgozott kiállítóként. Minden modellt 1:12 méretarányban reprodukáltak, beleértve a negyedik emeleten található óriáskerreket is. Érdekesség, hogy számos a múzeumban kiállított körhinta a mai napig megtekinthető a bázeli őszi vásáron.

Ha sikerül elszakadnunk a körhintáktól, akkor ezen az emeleten még egy érdekességre bukkanhatunk. Látszólag ok nélkül egy életnagyságú viaszfigura is helyet kapott ezen az emeleten. Ha most azt gondolod, hogy ő a múzeum egyik alapítója, vagy bármi köze is lenne a múzeum alapításához, akkor tévedsz. Valójában Margarete Steiffról van szó, aki egy 19. századi plüssállatkészítő volt, és játékai fontos alapját képezik a bázeli játékmúzeum gyűjteményének. Itt azonban hadd jegyezzem meg, hogy azt gondolom, hogy ha máshoz nem is, legalább hozzá fűzhettek volna egy táblán egy rövidebb magyarázatot. Elég ijesztő ahogy egy viaszbábú tüneményes állatkák közöttt a múzeum közepén üres tekintettel bámul az emberre. Ha még te sem hallottál Steiffról vagy munkásságáról, akkor a Steiff Gmbh honlapján nagyon sok érdekes információt találhatsz (igen, a cég ugyanis a mai napig működik).

Időszaki kiállítás

A jelenlegi időszaki kiállítás karácsonyi tematikában készült, és karácsonyfadíszekre koncentrál. Eredeti címe németül „Tiere am Weihnachstbaum – himmlisch, irdisch, tierisch„, melyet úgy fordítanék magyarra, hogy Állatok a karácsonyfán – mennyei, földi, állati. Szerintem sokkal interaktívabb és informatívabb a múzeum többi részénél. A gyerekeket például Filou, egy karácsonyi kutyus vezeti végig a kiállításon. A felnőttek pedig karácsonyfadíszgyártás részleteibe pillanthatnak bele. A kiállított darabok 1880 és 1930 közöttről származnak, és többségük a múzeum saját tulajdona, egy részük azonban magángyűjteményekből kölcsönzött. At időszaki kiállítás  2022 november 12-e és 2023 február 19-e között látogatható.

Hasznos tippek, infók

Játékmúzeum Bázel, nyitvatartás

A bázeli Játékmúzeum keddtől péntekig 10:00 és 18:00 között várja a látogatókat. Hétfőnként zárva tart.

Mennyibe kerül egy belépő?

A teljesárú jegy 7 CHF, gyermekek számára pedig 16 év alatt ingyenes a belépés. Továbbá elérhetőek még kedvezményes jegyek, melyek igénybevételéről itt olvashattok bővebben.

Mennyi idő alatt lehet bejárni a gyűjteményt?

A múzeumot 2 óra alatt kényelmesen be lehet járni, de ha gyerekekkel mentek, akkor természetesen érdemes több idővel számolni.

Van lehetőség csoportos tárlatvezetésre?

Igen, német, francia, angol és orosz nyelvű tárlatvezetés foglalható a Basel Tourismuson keresztül. T +41 61 268 68 32 | +41 61 268 68 68

Gyerekekkel is érdemes ellátogatni a múzeumba?

Naná! Imádni fogják.

Akadálymentesített a múzeum?

Igen, a múzeum külön kiemeli a honlapján, hogy az egész múzeum, beleértve az üzletet és a Ristorante La Sosta éttermet, kerekesszékkel is megközelíthető.

Egyéb hasznos tippek

Ahhoz, hogy jobban élvezzétek a kiállítást, érdemes a múzeum honlapján előre tájékozódni a gyűjteményről. Ha erre esetlek nem lenne időtök, akkor pedig mindenképpen legyen teljesen feltöltve a telefonotok aksija, mert a múzeum Wifi-jére csatlakozva a számozott kiállítási tárgyakról lehet tájékozódni. Minderről több infó itt található.