Menu
Life

Öt látnivaló Neuchâtelben

Neuchatel_Switzerland

Az az egyik lenyűgöző dolog Svájc esetében, hogy bár számomra nem teljesen ismeretlen országról van szó, mégis a mai napig képes meglepetést okozni. Egyre, másra botlok bele olyan városokba, amik nem szerepelnek egy átlagos svájci útikönyvben. Ilyen például a mai egynapos kirándulásom célpontja, Neuchâtel is. Neuchâtel, egy kicsiny, mindössze harmincháromezer lakosú városka, az ország közepén található. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy tök véletlenül esett erre a városra a választásom. Családunk számára fontos jelentőséggel bír, mivel a férjem itt járt egyetemre. Éppen ezért már a kapcsolatunk kezdetén is gyakran ellátogattunk ide, amikor még csak turista voltam az országban. Aztán idővel rászoktam arra, hogy a barátaimat is elhozzam ide, amikor meglátogatnak Svájcban. A következőkben ezeknek a kiruccanásoknak a kivonatát olvashatjátok, melyek alapján összegyűjtöttem nektek Neuchâtel 5 legizgalmasabb látnivalóját.

  1. A Neuchâteli-tó
  2. Hajókázás a Három-tó vidékén
  3. Középkori óváros Neuchâtelben
  4. Place du Marché, azaz a piactér
  5. A templom – Kirche la collégiale
    +1 Egyéb látnivalók Neuchâtel környékén

Érdekességek Neuchâtelről

Mielőtt azonban belemerülnénk Neuchâtel nevezetességeibe, lássunk néhány kevésbé ismert tényt a városról. Katt a háromszögre, ha részletesebben érdekel valamelyik témakör.

Kétnyelvű város

Neuchâtel Svájc francia nyelvű részén található, de hivatalosan kétnyelvű. A város hivatalos nyelveként a franciát és a németet is elismerik.

Órakészítői örökség

Neuchâtel gazdag múltra tekint vissza az óragyártásban, és gyakran nevezik a „svájci óragyártás szülőhelyének”. A város évszázadok óta az órásmesterség központja, és a régió még mindig olyan tekintélyes óragyártó cégeknek ad otthont, mint a Girard-Perregaux vagy a Zenith.

Első nyilvános óra

A város ad otthont a világ első nyilvános órájának, a „Neuchâtel-i csillagászati órának”. Az 1855-ben épült lenyűgöző óra nemcsak az időt mutatja, hanem csillagászati információkat is megjelenít, többek között az égitestek helyzetét és a holdfázisokat.

Svájc legrégebbi botanikus kertje

Neuchâtel ad otthont a Jardin botanique de Neuchâtel-nek, Svájc legrégebbi botanikus kertjének, amelyet 1859-ben alapítottak. A kert változatos növénygyűjteményt mutat be a város szívében, és természetesen a nagyközönség számára is nyitva áll.

Jean-Jacques Rousseau

A filozófus és író élete jelentős részét a városban töltötte, és itt írta híres műveinek egy részét. Akár a Bieli-tó Szent Péter-szigetére is ellátogathattok (kb. 20 perc autóval), ahol Rousseau 1765-től élt és dolgozott.

Röviden Neuchâtelről

Neuchâtel látnivaló

Neuchâtel vagy németül Neuenburg az azonos nevű kanton fővárosa, és a szintén azonos nevű tó partján fekszik. A város neve mindkét nyelven egyszerűen azt jelenti, hogy „új vár”. Berntől és Lausanne-tól kb. 1 órányira, Genftől pedig 1,5 órányira helyezkedik el. Neuchâtel az agglomerációt is beleértve 78000 lakójával az ország 11. legnagyobb városa (néha még mindig meglepődök, hogy mennyire más léptékben mérik a helyiek a nagyvárosokat :D).

A francianyelvű városka már az 11. században is létezett, és mint megannyi svájci kisváros, megőrizte középkori városképét, mely egészen a 12. század elejéig nyúlik vissza. A város névadója, Neuchâtel-i II. Ulrich és felesége ekkor tették le a ma is álló vár és templom alapköveit. További várostörténeti részletekbe most nem mennék bele jobban, mert Neuchâtel sorsa nagyjából tipikus svájci módon alakult: szabad várossá nyilvánítás, reformáció, és végül 18-19. polgáriasodás.

1. A Neuchâteli-tó

Ha vonattal érkeztek a városba, akkor azt javaslom, hogy mindenképpen először a tópart felé vegyétek az irányt. Így végig tudtok sétálni Neuchâtel kevésbé felkapott részén. Ha kocsival mennétek, akkor több helyen is tudtok parkolni, katt ide az opciókért. A tópart mindenképpen kötelező látnivaló Neuchâtelben, főleg, ha szeretnétek a mólókon mesés háttér előtt fényképezkedni.

Neuchâteli-tó Svájc - Neuchâtel látnivalói

A Neuchâteli-tó Svájc legnagyobb tava (a Genfi-tó ugyanis átnyúlik Franciaországba, ezért nem lehet Svájc legnagyobb tavának nevezni). Nekem személy szerint a svájci nagyobb városok tavai közül ez a kedvencem. Ne értsetek félre, lenyűgöz a Luzerni-, a Genfi- és Zürichi-tó is, de olyat, mint a Neuchâteli-tó esetében egyiknél sem éreztem. Tiszta időben egészen az Alpokig ellátni! Így nem is csoda, hogy a part tavasszal és nyáron tele van a fák árnyéban ejtőző emberekkel. Sokan piknikeznek, vagy sütögetnek, de fürdeni is lehet a tóban. A travelstory blogján találtam is egy szuper gyűjtés a környék legjobb strandolási lehetőségeiről.

A parton sétálgatva biztosan fel fog tűnni, hogy milyen sok a századfordulót vagy másnéven Belle Époque-ot idéző fénykép, szobor és információs tábla került kihelyezésre. Ennek az az oka, hogy Neuchâtel a 20. század fordulóján élte virágkorát. Erről az időszakról emlékeznek meg a kihelyezett információs anyagok és szobrok, valamint a tematikus városnéző túrák, melyekről ezen a linken találhattok bővebb információt.

2. Hajókázás a Három-tó vidékén

Neuchâtel látnivalói  - hajójázás, Neuchâteli-tó

A Három-tó vidéke a Bieli-, Murteni– and Neuchâtelitavakat foglalja magában, melyek kis csatornákon keresztül teljesen átjárhatók. Mindhárom tó környéke gazdag szőlőültetvényekben, ezért nem csak nyáron vagy tavasszal, de ősszel is érdemes kirándulást szervezni erre a környékre. Mindhárom tó többfajta útvonalon is bejárható. Mi legútobb egy Neuchâtelből induló másfél órás út mellett döntöttünk, hogy utána még legyen időnk barangolni az óvárosban. Iszonyatos hőség volt, úgyhogy én nem bántam, hogy nem a városban aszalódunk. Viszont nem készültünk fel rendesen, nem volt nálunk fürdőruha, így fürödni nem tudtunk, pedig a hajónk kikötött több helyen is, ahol lehetett volna fürdeni… Szóval, hogy ti ne jussatok a sorsunkra, belinkelem újra a strandok listáját.

A hajózás szerelmesei egyébként választhatnak akár négyórás vagy még hosszabb túrákat is, melyek mindhárom Jura-tavat érintik. Emellett gőzhajók is elérhetőek Biel/Bienne és Murten városaiból indulva. A jegyárak a túra hosszától függenek, a rövidebb utak már 5 svájci franktól elérhetőek, de természetesen a hosszabb utak drágábbak, különösen, ha valamilyen élménytúrát választotok, például reggelizést vagy koktélozást a naplementében. A Halbtax kártya (féláras kedvezménykártya) és a GA (éves bérlet) minden hajótúrán érvényes, így kedvezményesen vagy akár ingyenesen is utazhattok a hajókon.

Neuchâteli látnivalók, Neuchâteli-tó

3. Középkori óváros

A hajókázás után – mint ahogy általában a tópartról – az óváros felé vezet az utunk, mert tele van szuper éttermekkel és bárokkal. Képes vagyok órákat barangolni a kis macskaköves utcácskákon, pedig valójában egy egész kicsi területről van szó. Egyszerűen annyi látnivaló van Neuchâtel belvárosában… Renget apró részlet van minden kirakatban, a címereken, az épületeken, így mindig felfedezek valami újdonságot. Arról nem is beszélve, hogy találtam egy irtó jó antikváriumot, ahol dacára annak, hogy az ország francia részen vagyunk, német és elvétve angol nyelvű könyveket is árulnak.

Neuchâtel óvárosa, hasonlóan sok más svájci városhoz, szépen megőrzött középkori épületek tömkelegével büszkélkedhet. A helyieknek olyannyira sikerült vigyázniuk otthonukra, hogy a világörökséghez tartozó város 2011-ben ünnepelte az 1000 éves születésnapját. Érdemes céltalanul felfedezőútra indulni, mivel tényleg nem nagy területről van szó, és szinte lehetetlen eltévedni. Sétálgatás közben azért néha ne felejtsetek el felpillantani az üzletek ajtaja felett található címerekre. Ezek általában az adott céh – vagy napjainkban az adott üzlet jellegzetességeit és tevékenységeit tükrözik, de gyakran utalnak a város történelmi és kulturális hátterére is. Szerintem baromi jó játék találgatni, hogy melyik mire utalhat.

4. Place du Marché, azaz a piactér

Neuchâtel látnivalói - a piactér

Egy kellemes sétát követően nincs is jobb, mint elidőzni az egyik kávézó teraszán. Nekem a Place du Marché a kedvenc terem, mert van étterem, kávézó, és általában 2-3 főre asztalt is tudnak adni. A tér gyönyörűen megőrzött középkori stílusú épületekkel van körülvéve, ami nagyon hangulatossá és egyedivé teszi. Ha gyorsan szeretnétek finomat enni, akkor a Prestige éttermet ajánlom, ha pedig grandiózusabb ebédre vagy vacsorára vágytok akkor pedig a Maison des Halles vagy a Hôtel-Restaurant du Marché nevű éttermet ajánlom. 

Emellett, ha jól időzítetek és kedden, csütörtökön vagy szombaton reggel érkeztek a városba, akkor ez a tér ad otthont a helyi piacnak. Ilyenkor az egész környéken tele van árusokkal, és az amúgyis nyüzsgő teret mindenféle ínycsiklandozó illatok teszik még csalogatóbbá. Kínálnak ezerféle sajtot (adnak ingyen kóstolót), szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és természetesen halakat is.

5. A templom – Kirche la collégiale 

Az utolsó “kötelező” látnivaló pedig a Neuchâtel-i várnegyed és az ott található templom, azaz a La Collégiale de Neuchâtel meglátogatása. Az összes program közül talán ez az egyetlen, ami – főleg hőségben – kicsit megerőltető lehet, ezért is hagytam utóljára. A várnegyedhez vezető út mesébeillő szűk utcácskákon, és egy nem túl hosszú lépcsősoron vezet a templomhoz. Szerintem abszolút túl lehet élni, de ha szeretnétek kicsit megpihenni, akkor érdemes útba ejteni a már említett antikváriumot

Neuchâtel várának eredete a 12. századig nyúlik vissza, és egykor a várost védelmezte. Ma múzeumként működik, és a város valamint a környező régió történetét mutatja be. A várnegyedben található a La Collégiale de Neuchâtel is, melynek kertjéből belátni az egész várost, a Neuchâteli-tavat és a háttérben meghúzódó Alpokat, azt is mondhatnánk igazi szelfi-helyszín. Maga a templom gótikus stílusban épült és lenyűgöző óraműve a város egyik jelképe. Ha épp nincs mise, akkor ingyenesen látogatható, és tényleg megéri belesni, mert nem csak kívülről szép. Az első dolog, ami feltűnhet, az a sötétkék boltozat, melyet ezernyi apró csillag díszít. Aztán szépen lassan kirajzolódik a háromhajós bazilikális elrendezésű templom belső tere, melyet lenyűgöző kőfaragások és rózsaablakok díszítikenek. Lehet, hogy csak az én magyar szememnek szokatlanok a középkori templomok, de nekem nagyon különlegesnek hatnak, éppen ezért a La Collégiale is mindig lenyűgöz.

További látnivalók és programok Neuchâtel környékén

Egy egynapos túrába minden természetesen nem fér bele, főleg, ha az ember hajókázni vagy strandolni is elmenne. Viszont arra az esetre, ha több időtök lenne, összegyűjtöttem néhány további látnivalót és programlehetőséget a környéken, amelyeket jó szívvel ajánlok. 

Neuchâtel látnivalói - Történeti múzeum

Művészeti és Történeti Múzeum: Gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a város művészeti és történeti örökségéről. Érdekesség, hogy a múzeumban megtekinthető a világ legelső, ember alkotta robotja a 18. századból, az úgynevezett Jaquet-droz automata.

Papiliorama: A Papiliorama tulajdonképpenn egy lepkekert :D, ahol több, mint 1000 egzotikus (és óriási) pillangó repül szabadon a látogatók körül.

– Túrák: Neuchâtel környékén rengeteg túraútvonal van, itt találhattok egy gyűjtést. Szerintem a Creux du Van (egy patkóalakú sziklás arénához tudnám hasonlítani) és az Areuse Gorges nevű túra kihagyhatatlan. 

Yverdon-les-Bains: Egy aprócska fürdőváros 20 percre Neuchâteltől. Van képregénymúzeum, akvapark és Frei café is, ha honvágyatok lenne. A blogposztomat a városról itt érhetitek el.

– Nyáron a Festi’Neuch nevű fesztivál kihagyhatatlan, itt találhattok a koncertekről, programokról több infót.

– A meseszép karácsonyi vásárokat is érdemes felkeresni, ha éppen télen jártok itt. Van egy karácsonyi falu a belvárosban és egy karácsonyi vásár a tóparton.

Források:
https://www.collegiale.ch/
https://tripginny.com/collegiate-church-of-neuchatel-neuchatel-switzerland/
https://www.j3l.ch/en/P45276/things-to-do/food-drink/regional-products/neuchatel-market
https://www.magicswitzerland.com/destinations/neuchatel/
https://www.myswitzerland.com/en-ch/experiences/lake-neuchatel/
https://www.myswitzerland.com/de-ch/erlebnisse/neuenburger-altstadt/
https://www.j3l.ch/en/Z10816/things-to-do/culture-museums/cultural-heritage/neuchatel-belle-epoque