Menu
Life

Alpabzug – A legnagyobb őszi ünnep Svájcban

Désalpes de Semsales (FR) - Alpabzug Alpine cattle descent in Switzerland

Ha rendszeres olvasója vagy a blogomnak, akkor tudhatod, hogy gyakran igyekszem különböző svájci hagyományok nyomába eredni. Azt hiszem, hogy büszkén állíthatom, hogy elég sokfajta rendezvényre eljutottam már mióta Svájcban élek, de egy valami mindig kimaradt, ez pedig az Alpabzug vagy másnéven Alpabfahrt. Ha még nem hallottál volna róla, akkor röviden egy olyan eseményről van szó, amely minden ősszel a tehenek ünnepélyes visszatérését jelzi a magashegyi legelőkről az alacsonyabban fekvő völgyekbe. Ilyenkor a falu vagy kisváros apraja nagyja felvonulásokkal, zenével és vásárokkal ünnepli a jószágok visszaérkezését. 

Alpabzug, Kerns, Svájc 2023

Rengeteg képet találni különböző “Alpabzugokról” az interneten, de nagyon szerettem volna egyre személyesen is ellátogatni, hogy autentikusabban tudjak írni róluk. A kernsi alpesi marhahajtásra esett a választásom, és hát nem kellett csalódnom… Ennyire szuper hagyományos ünnepségen még soha nem jártam, az illatok, az emberek, az egész hangulat eszméletlenül különleges volt. Így még nagyobb lendülettel vágtam bele a mai blogposztom megírásába. Remélem ti is kedvet kaptok majd, hogy még idén vagy akár jövőre ellátogassatok egy alpesi marhahajtásra. 

A hagyomány háttere
A legfontosabb tudnivalók az Alpabzugokról
Älplerchilbi avagy alpesi vásár
Mikor és hol?

Érdekességek

Hogy még jobban meghozzam a kedvetek az olvasáshoz elsőként összegyűjtöttem pár rövid érdekességet az Alpabzugokról általánosságban.

Hegyi tehénáldás

Nem csak ősszel, hanem tavasszal is tartanak marhahajtásokat, elvégre valamikor vissza kell térniük a jószágoknak a hegyekbe (különben ugye nem lenne honnan visszatérniük 😀 ). Érdekesség azonban, hogy ennek az eseménynek nem kerítenek akkora feneket, viszont a teheneket és magát az Alpokat gyakran megáldja egy helyi pap vagy lelkész, hogy biztosítsa a sikeres szezont.

Tehénparádék világszerte

Az Alpabzug egy svájci hagyomány, de hasonló marhaparádék és -hajtások a világ más részein is megtalálhatók, gyakran saját regionális változataikkal. Ausztriában például Almabtrieb néven futnak, Bajorországban pedig Viehscheidnak nevezik őket. Sőt az Egyesült Államok egyes részein is tartanak hasonló őszi szarvasmarhahajtásokat.

A tehénharangok fajtái

Az ikonikus tehénharangok, amelyekkel az Alpabzug során a szarvasmarhákat díszítik, különböző méretűek és formájúak, és mindegyiknek sajátos hangja van. Ezek a tehénharangok nem csupán dekoratívak, hanem gyakorlati célt is szolgálnak, mivel segítenek a pásztoroknak megtalálni a marháikat a hatalmas alpesi legelőkön.

Sajtgyártási kapcsolat

A svájci Alpabzug szorosan kapcsolódik a sajtgyártáshoz. Az alpesi legelőkről lehozott tehenek hozzájárulnak a kiváló minőségű tej előállításához, amelyből olyan híres svájci sajtok készülnek, mint az Emmental, a Gruyère (nyami) és az Appenzeller.

A hagyomány háttere

Alpabzug, Svájc, Egg, Alpe, Untere Falz, Benvenuti, Oliver - Alpen und Vorsäße Jahr: [zwischen 1890 und 1960]
https://pid.volare.vorarlberg.at/Sammlung/Benvenuti.aspx

Az Alpabzug gazdag múltra tekint vissza, amely mélyen összefonódott a svájci kultúrával és hagyományokkal. Ezek az ünnepi események bepillantást nyújtanak a svájci vidéki életbe, bemutatva az emberek, az állatok és a lélegzetelállító alpesi táj közötti kapcsolat fontosságát. Egy olyan többszázéves hagyományról van szó, amelyet országszerte ünnepelnek, a lenti albumban az 1800-as és 1900-as években megrendezett marhafesztiválok képei között szemezgethettek. Mint megannyi más tradíciónak, az őszi marhahajtásnak (de nevezhetjük marhaparáédnak vagy ünnepnek) is több neve van Svájcban. A németül beszélő régiókban „Alpabzugnak” vagy „Alpabfahrtnak” nevezik, míg a franciául beszélő kantonnokban „désalpe”-nak hívják.

Részleteiben, így a dátumban és a felépítésében régiónként eltérhetnek, viszont a hagyománynak van egy sajátos közös magja. Minden esetben a legeltetési szezon sikeres lezárását ünneplik. Tulajdonképpen egyfajta hálaadásról van szó, amiért a nyári legeltetési szezon baleset és veszteségmentesen folyt le. Ha jobban belegondolunk nem csoda, hogy ekkora feneket kerítenek egy ilyen eseménynek, hiszen felmenőiknek mi sem volt fontosabb annál, mint hogy a hideg téli hónapokra bőségesen legyen tartalékolni való élelme.

Alpabzugok Svájcban

Mint azt már említettem, mindegyik fesztiválnak megvannak a maga egyedi szokásai, viseletei és hagyományai, amelyek különlegessé teszik az adott régiót. Egy-két elem azonban általánosságban mindenhol jelen van, ezeket venném most röviden sorra. 

Öltözzetek szép ruhába

Alpabzug, Kerns Svájc

Miután a tehenek, juhok és kecskék egész nyáron lédús alpesi gyógynövényeket és a legjobb füvet legelték, a völgybe való visszatérésük igazi ünnepnap. És mit szoktunk csinálni már egész kiskorunktól kezdve ünnepnapokon? Szépen felöltözünk, bizony. A hajtásra az alpesi gazdálkodó családok az adott régió hagyományos népviseletetébe öltöznek. Van ahol ez igazi alpesi népviseletet jelent, máshol pedig az adott régió mintáival díszített blúzt és inget jelent. 

Természetesen az Alpabzugok igazi főszereplői, az állatok sem maradhatnak ki a cicomázásból. A tehenek hímzett bőrszíjakon fényesre csiszolt harangot és bojtokat viselnek, a fejüket pedig különböző színes kiegészítőkkel díszítik. Ez lehet egy kis fenyőfa, amire színes papírt akasztanak, vagy virágkoszorúk, virágdíszek, amiket a hajtás előtti napon az állatok tulajdonosai készítenek. Én esküdni mertem volna a felvonuláson, hogy az állatok is pontosan tisztában voltak azzal, hogy milyen rendezvényen vannak, és éppolyan büszkén sétáltak, mint gazdáik a népviseletben.

A felvonulás lezárása

Svájcban az ünnepi Alpabzug végét általában egy lovasszekér vagy más zöld ágakkal díszített jármű jelzi, ez nagyjából mindenhol így van. Abban azonban vannak eltérések, hogy mi van ezen a szekéren. Egyes régiókban fából készült szerszámokkal rakják meg a szekeret, máshol a sajtkészítéshez használt faedényeket használnak, de ezek kombinációja is létezik. Sőt, olyannal is találkoztam, hogy ebbe a szekérbe (németül Sammelwagen) adományokat lehet dobálni. 

Alpesi kürtök Svájcbann, Kerns, Alpabzug 2023

Älplerchilbi avagy alpesi vásár

Minden Alpabzugnak fontos eleme az Älplerchilbi, ami szabadfordításban alpesi (Älpler) vásárt (chilbi) jelent. Ez rengeteg dolgot foglal magában a jódli- és alpesi kürt-koncertektől kezdve a traktoros felvonuláson át az élő sajtkészítésig és a helyi specialitások árusításáig. A lényeg, hogy az egész közösség együtt ünnepelje az állatok visszatérését. A standokat már a marhahajtás előtt felállítják, és gyakorlatilag egész nap folyamatosan vannak programok. Mindig van mit nézni, hallgatni, kóstolni. Számomra egészen elképesztő volt, hogy mennyire sok embert vonz egy ilyen esemény. Olyasmire számítottam, mint otthon a falusi búcsúk, de ellentétben az otthoni szokásokkal, itt nem voltak műanyag bóvlis sátrak, sőt igazából idegen árusok sem voltak. Mindent a helyiek szerveznek, és készítenek elő. Ők sütik és csomagolják a süteményeket, főzik az ételeket, és ettől az egész esemény csak még autentikusabb hatást nyújt.

Rengeteg hagyományos svájci ételt árulnak. Saját készítésű alpesi sajtokkal, sültkolbásszal, frissen sült kenyérrel és más őszi finomságokkal várták a vendégeket. Nekem a “chässchnitte” volt a kedvencem, ami tulajdonképpen egy ropogós szelet kenyér ínycsiklandozó raclette-sajttal a tetején. Mmmmennyei, de tényleg. Sült kolbászt evett már mindenki, ezért szerintem ez a kötelezően megkóstolandó specialitás egy Alpabzugon.

Hol lehet tájékozódni a dátumokról?

Alpabzug Svájcban
Photo by Anthony Gomez on Unsplash

A legtöbb svájci Alpabzug hagyományosan szeptember közepétől október közepéig kerül megrendezésre. Pontos dátum nincs, az időpont ugyanazon a kantonon belül is eltérő lehet a különböző régiók között. Éppen ezért mindig érdemes előre tájékozódni helyi honlapokon, eseménynaptárakban, mert itt lehet ténylegsen megbizonyosodni róla, hogy az időjárás és egyéb tényezők függvényében, mikor is rendezik meg az éves Alpabzugot.
A myswitzerland.com-on is mindig van egy gyűjtés, itt pár szóban össze is szokták foglalni a legfontosabb információkat. Viszont a részletesebb programot, például, hogy pontosan hova kell érkezni, mi hány órakor kezdődik, hol lehet parkolni stb inkább az adott település honlapján lehet megtalálni.

Forrrások:
Feste und Bräuche in der Schweiz, Barbara Piatti, Yvonne Rogenmoser, 23.08.2019, NordSüd Verlag
https://lenews.ch/2023/09/08/flower-covered-cows-take-to-swiss-streets-switzerlands-desalpe-alpabzug-explained/
https://www.myswitzerland.com/de-de/erlebnisse/sommer-herbst/herbst/schweizer-alpabzuege/
https://www.nachhaltigleben.ch/ausfluege/alpabzug-in-der-schweiz-hier-erleben-sie-die-tradition-mit-3815
https://www.blick.ch/schweiz/wie-man-einen-alpsommer-uebersteht-allein-mit-birchermuesli-steht-man-das-nicht-durch-id17906898.html
https://www.youtube.com/watch?v=6BkPNJz43KQ
https://www.luzernerzeitung.ch/zentralschweiz/schwyz/schwyz-stars-auf-vier-beinen-886-tiere-an-der-viehausstellung-aufgefuehrt-ld.2357068?reduced=true
https://www.luzernerzeitung.ch/zentralschweiz/uri/kanton-uri-alpsegen-zwischen-glauben-und-magie-ld.113187
https://herisau24.ch/articles/153540-trotz-regen-ein-segen-urnaescher-bauernmarkt-2022